Vitalink en Sumehr

Het online plaatsen van medische gegevens

Via “Vitalink” kunnen uw zorgverleners nuttige gezondheidsgegevens met elkaar delen. Sumehr is een elektronisch document dat de gegevens bevat die een arts nodig heeft om uw gezondheidstoestand snel in te schatten en u zo de best mogelijke zorg te bieden. Het is uw medisch dossier in het kort. Deze gegevens kunnen bijvoorbeeld nodig zijn voor de huisarts van wacht of de spoedarts. Het gaat over o.a. vaccinatiegegevens, medicatie en allergieen. U behoudt steeds de controle over de gegevens die online worden geplaatst: u beslist óf uw gegevens gedeeld mogen worden, u bepaalt wélke zorgverleners toegang krijgen en u zal uw gegevens ook zelf kunnen raadplegen in de toekomst. Enkel uzelf en uw zorgverleners kunnen uw gegevens bekijken. Meer informatie vindt u op www.vitalink.be 

Hoe geef ik mijn toestemming en controleer ik wat er allemaal online staat?

Surf naar www.vitalink.be. Ga naar “Burgers”. Ga naar “Aan de slag” (rechts bovenaan). Als u nog geen toestemming hebt gegeven, vindt u hier hoe dit moet. Volg de instructies onderaan bij “gegevens raadplegen” om uw gegevens zelf te bekijken. Voorlopig is het alleen mogelijk om online de vaccinatiegegevens en medicatiegegevens te bekijken. U kan wel een afschrift vragen van de sumehr aan uw huisarts.

Wat is de gelnformeerde toestemming?

De gelnformeerde toestemming is de goedkeuring die u als patient aan uw zorgverleners geeft om uw gezondheidsgegevens elektronisch en op een beveiligde manier met elkaar te delen. U kunt bepaalde zorgverleners en bepaalde gegevens uitsluiten. Ook als u uw toestemming heeft gegeven, kan u uw zorgverlener vragen om bepaalde informatie niet te delen of om ze te verwijderen. U kan uw toestemming altijd verwijderen. In dat geval worden er geen gegevens meer gedeeld.

Welke gegevens worden gedeeld?

  • Vaccinaties
  • Medicatie
  • Allergieen en intoleranties
  • Informatie die nuttig kan zijn voor een goede medische opvolging zoals bijvoorbeeld het vermelden van diabetes, hartproblemen enz.
  • Welke personen u heeft opgegeven als contactpersoon
  • Wie uw GMD houdende arts is
  • De negatieve wilsverklaring indien u dat wenst

Wat is een negatieve wilsverklaring?

Dit is een document waarmee u kan aangeven welke handelingen men bij u nog mag uitvoeren in het geval dat u in een onomkeerbare coma ligt en er geen enkele hoop meer is op genezing. U kan dit document vragen aan uw huisarts of afprinten via www.leif.be